Официално столицата вече има първото вертолетно летище. То се намира в

...
Официално столицата вече има първото вертолетно летище. То се намира в
Коментари Харесай

Спешна помощ по въздух - до 200 км и при добри метеорологични условия

Официално столицата към този момент има първото вертолетно летище. То се намира в университетската болница " Св. Анна ". Документите за регистрацията бяха публично връчени на шефа ѝ от транспортния министър Георги Гвоздейков.
Прочетете още
Повече от 3 години България не разполага с медицински хеликоптер, който да служи за навременна помощ при произшествия по пътищата и за избавителни акции в планините. Само за 2022 година хората, починали в произшествия, са 531.

Ранените са доста повече – близо 8400. В планините те са над 2200. До месец октомври на пътя са ранени над 7200 души. В тези случаи при съществуване на медицински хеликоптер, шансът потърпевшите да оцелеят е доста по-голям. 

Надеждата е, че след години очакване, помощ по въздуха скоро ще има. На 31 януари у нас се чака да дойде първият медицински хеликоптер от Италия. 

" В петък получихме удостоверение от производителя, където ни увериха, че на 29 януари ще бъде осъществен последният тестов полет. Важното е да подчертаем, че това се прави при положителни метеорологични условия, защото този полет би трябвало да бъде безвреден ", сподели министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков.

Системата ще проработи още от февруари.

" Нашите екипи отпътуват в този момент на последно полетно образование в Италия при нашите сътрудници, тъй че допускам, че във втората половина на февруари ще сме изпълнили всички условия и те ще могат да " носят " дежурство ", сподели зам.-министър проф. Илко Гетов.

До 200 км ще бъде дистанцията, което ще изминава медицинския хеликоптер.

" Системата за незабавна здравна помощ действа на база най-късо време, тъй че това, което сме планували, е оптималната точка от оперативната база да бъде към 200 км ", добави министър Гвоздейков.

А покритие над цялата страна с медицински хеликоптери се чака да има в средата на 2026 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР